Lämpökuvaus

Kuvaukset suoritetaan Rt-kortin 14-11239 mukaisesti tai tilaajan vaatimusten mukaan. Lämpökuvauksien kohteet vaihtelevat laidasta laitaan. Ikkuna-/oviremontin jälkeen on hyvä tarkastaa työn jälki, tai jo vastaavasti ennen remonttia korjaustarve.
Talotekniikan ongelmat; lattialämmitysputkien etsintä, vesipattereiden tehokkuus, kattolämmityselementtien toiminta jne. selviävät lämpökuvauksen avulla. Kiinteistön osto tilanteessa voidaan myös selvittää mahdollisia ongelmakohtia jo ennen suurta hankintaa. Eristepuutteet (laskeutuneet purut, huolimaton työ…), ilmavuodot ja varauksella myös mahdolliset kosteusvauriot selviävät yleensä lämpökuvauksen avulla.

Rt kortin 14-11239 mukaisissa kuvauksissa raportoinnin yhteydessä käytetään apuna lämpötilaindeksiä. Lämpötilaindeksi on ulkoilman, sisäilman sekä vikakohdan lämpötiloista koostuva suhdeluku.
Asumisterveysohjeessa on määritelty lämpötilaindeksiin perustuvat toimenpidearvot pistemäisille ja keskiarvo-lämpötiloille. Kuvaukset suoritetaan näillä rajoilla mikäli tilaajan kanssa ei muuta sovita.

Lämpötilaindeksi lasketaan ulkoilman, vikakohdan lämpötilan ja sisälämpötilan kesken:
TI = (Tsp–To)/(Ti–To)x100 [%]
TI = lämpötilaindeksi
Tsp =vikakohdan lämpötila, °C
Ti = sisäilman lämpötila, °C
To = ulkoilman lämpötila, °C

 

 

Muutama kuva ilmavuodoista ja talotekniikasta: