Kuivatus

Rakenteiden kuivatus on noussut kuumaksi puheenaiheeksi, eikä turhaan. Rakennusaikainen rakenteiden kuivaus luo perustan hyvälle sisäilmalle ilman pelkoa esimerkiksi homeista ja VOC-päästöistä joita pääsee muodostumaan ja vapautumaan sisäilmaan mikäli pinnoitteet asennetaan liian aikaisin kostean pinnan päälle. Betonin kuivatuksessa tulisi muistaa että sisäilman suhteellinen kosteus tulisi olla alle 50%Rh jotta kuivuminen on tehokasta. Lisäksi on tarpeellista huolehtia tarvittavasta lämmöstä sekä ilmankierrosta.

Vanha sääntö betonin kuivamisessa; 1cm/viikko voi toimia mikäli olosuhteet ovat ihanteelliset. Monesti kuitenkin joku olosuhteiden vaatimus ei täyty ja kuivuminen hidastuu oleellisesti. Uudelleen kastuneessa  betonissa (yleensä taivasalla valettu lattia) on vielä lisäksi omat haasteensa. Betonin huokosrakenteen sulkeuduttua sitoutumisen johdosta veden poistuminen huokosista hidastuu merkittävästi.

Kauttamme on mahdollista vuokrata kuivatukseen räätälöity paketti jolla suurin kosteus saadaan siirrettyä pois rakenteista, ja sisätiloihin saadaan luotua toivotut olosuhteet kuivumiselle. Lattian lämmitys voidaan aloittaa portaittain lämpöä nostamalla jo noin kahden viikon kuluttua valusta. Ohjeistamme lämpötilojen noston tapauskohtaisesti. Paketin lisäksi et tarvitse erillisiä lisälämmittimiä.

Kattilan väliaikainen asennus teknisen tilan seinälle. Lattia voidaan pinnoittaa valmiiksi esim. maalämpöpumpulle.

Paketin kustannustehokkuus saadaan huippuunsa kun tilat on saatu kuivatettua siten että varsinainen lämmönlähde voidaan asentaa pysyvästi paikoilleen eikä enää tarvita erillisiä lämmittimiä. Valmistelut joita paketin asennukseen joutuu tekemään (meno/paluu linjojen viimeistely, lattialämmitysputkien täyttö  ja ilmaus) ovat hyödyksi muissa asennusvaiheissa jo tehtyinä töinä. Ei siis turhia kuluja asennuksista tai ylimääräisistä laitteista. Mikäli kuivaus toteutetaan ohjeiden mukaisesti, riittää yleensä kosteusmittauksen osalta yksi käynti.

Lattialämmityksen putkiston täyttö, ilmaus ja kattilan asennus ei kuulu vuokrahintaan. Yleensä paras vaihtoehto asennukselle on oma LVI-urakoitsija joka voi tehdä tarvittavat valmistelut ottaen huomioon tulevan laitteiston vaatimukset (putkien paikat, putkikoot, materiaalit yms). Lämmityskattilassa on liitäntää varten mukana joustavat 1 metrin teräspunosletkut 1″ kierteellä.

 

Seinänvarsien sekä läpivientien viimeistely ja pumppu paikoilleen. Lämmityskattilan voi poistaa ja jatkaa lämmitystä varsinaisella lämmönlähteellä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Laitteiden noudon yhteydessä voidaan samalla suorittaa kuivatetun pinnan kosteusmittaus joka tehdään Rt-kortin 14-10984 mukaisesti näytepalamenetelmällä. Mittauksen suorittaa tähän tehtävään koulutettu, VTT-sertifioitu henkilö. Mittaustulos raportoidaan asiakkaalle kirjallisesti sekä sähköisesti pdf muodossa. Kosteusmittauksen tarve tulee ilmoittaa tarjousta kysyttäessä. 

Paketti sisältää seuraavat laitteet:

Sähkökattila (380V): Laite kytketään vesikiertoiseen lattialämmityspiiriin ja piirin täytön/ilmauksen jälkeen voidaan lattiaa lämmittää haluamalla teholla. Etuna esim. puhaltimiin nähden rakennuksen jokainen huone lämpenee tasaisesti ja myös betonilaatta lämpenee ja kuivaa tasaisesti. Laite sopii kaikkiin vesikiertoisiin lattialämmitys kohteisiin ennen varsinaisen lämmönlähteen asennusta.

Adsorptiokuivain (230V): Kuivaimen kenno sitoo kosteutta itseensä ja puhaltaa kostean ilman ulos/viemäriin putkella ohjattuna. Kuivaksi käsitelty ilma palautetaan rakennukseen. Laite itsessään lämmittää ja kierrättää myös ilmaa ja yleensä riittää muodostamaan käynnissä ollessaan rakennukseen vaaditun alipaineen ulkoilmaan nähden. On erityisen tärkeää ettei rakennusaikanakaan puhalleta kosteaa sisäilmaa rakenteisiin vaan pidetään ilman kulkusuunta ulkoa sisälle.

Simpukkapuhallin (230V): Puhaltimella kierrätetään ilmaa rakennuksen sisällä voimistaen kuivumisprosessia. Puhaltimella voidaan tehostaa adsorptiokuivaimen tuottaman kuivan ilman leviämistä esimerkiksi umpiperäisiin huoneisiin joista ilmankierto muuten olisi hankalasti toteutettavissa. Ilmaa voidaan ohjata kuvassa näkyvillä haitariletkuilla useampaan pisteeseen.

 

Kuivauksen aloitus on helppoa ja energiatehokasta. Laitteille on olemassa laaja kuljetusverkosto kauempanakin sijaitseville kohteille!

Pyydä tarjous kuivauspaketista tästä!